Textilszobrászat

Tar Ildikó képzőművész tájképek, csendéletek, versek, fotók. Textilszobrászat magyar alapanyagokkal, ajándéktárgyak, szobrok, textilkövesítés, design. Tikotex workshop és online technikai bemutatók.

OKTATÁS

A textilszobrászat története visszavezethető a különböző ruházatok keményítése mellett, a textilek ruha-, és lakásdíszként történő felhasználásához. Hazánkban a kirakatrendezők, színházi kellékesek, dekoratőrök rég óta alkalmazzák a textil kövesítéses formázását, de megújult formában Josefine de Roode holland művész által kifejlesztett technikával vált egyre ismertebbé .

Egy drótváz, egy használt póló és alufólia segítségével egyedi műalkotások hozhatóak létre. Ehhez szükség van egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyagra, melyet textil, papír, száraz-virágok, selyem, puha bőr, gipsz, fa, kerámia, kő és egyéb természetes anyagra lehet felhordani, lehetőleg gyors száradási idővel, könnyen kezelhető módon. A szobor kültérivé, válik olaj-, akrilfesték vagy lakk felvitele után.

Alkotásaim TikoTex kövesítő textil technikával készülnek. Ehhez pénztárca kímélő, mégis rendkívül jó minőségű, egészség és környezetbarát kövesítő, ragasztó, színező, stencilező alapanyagokat használok.  Alkotásaimhoz, 2017 május óta, a Vodicska Kft által gyártott, magyar kövesítő alapanyagból, általam kikísérletezett formájú textilragasztót használom. Az eredeti alapanyagot színezem, keverem, készítve belőle stencilező pasztát, gyurmát…. Az így előállított kövesítő anyagok TikoTex specialitások.

A kereskedelemben ma már többféle kövesítő ragasztó is elérhető, melyek biztonsági adatlapja, és a felhasználók bizonysága alapján, egyformán alkalmas textilszobrászati alkotásokhoz. ( Holz3011, Soudal 64A).

Kreatív műveinkkel, kiállításokon népszerűsítjük a TikoTex technikát, amely oktató képzést is magában foglal. Alkotó napjainkon 8- 80 éves korig, előképzettség nélkül, kezdők is nagyszerű eredményeket érnek el. Erre garancia az első osztályú alapanyagokon kívül, a művészeti vezetés, amit személyem biztosít. Szakmai segítségem mellett, a bátortalan, kezdő alkotók is nagyszerű alkotásokkal, sikerélménnyel, megújult életlátással térnek haza. Sokan úgy keresnek fel, hogy gondot jelent a színkeverés, az elkészült alkotások festése. Nekem ebben nagy előnyt jelent 19 év festőművész múltam. Azt tapasztalatom, hogy ebben különösen sok bátorításra, szakmai segítségre van szüksége, még a haladóknak is.

A textil technika elsajátításában nagy segítséget nyújthat, csoportos foglalkozásokon való részvétel. Budapesti kreatív alkotó napok, havonta egy-két alkalommal vannak, ezen kívül Csömörön, Jászberényben és Hatvanba is van TikoTex alkotó közösség, melyekhez szeretettel várjuk a csatlakozókat. Egyéni, személyre szabott képzést Jászfényszarun tartok, 2019-től pedig csoportos foglalkozásokat is. Szeretettel várom a megkereséseket. Bővebb információt telefonon tudok adni; Tar Ildikó, Aranykéz Díjas képzőművész, Cserhát Művész Társaság, Kortárs Iparművészeti Nagydíjas textilszobrász. T: 06 20 3506050