Újrahasznosítás, ökodizájn

Tar Ildikó képzőművész tájképek, csendéletek, versek, fotók. Textilszobrászat magyar alapanyagokkal, ajándéktárgyak, szobrok, textilkövesítés, design. Tikotex workshop és online technikai bemutatók.

A Wikipédia így ír erről;
Az eco-design környezettudatos gondolkodásmód bevezetését jelenti a tervezési- és a gyártási folyamatok során. Az eco-design célja a termékek környezeti hatásainak csökkentése azok teljes életciklusa során.
Az új gondolkodás segítségével nem csak a termék környezeti hatásai csökkennek, hanem a költségek csökkentését, a hatékonyság növelését és a versenyképesség növelését is eredményezheti. A termékek életciklusát megfigyelve számos gazdasági és környezeti fejlesztési lehetőséget találhatunk, beleértve a gyártás és a használat fázisát ugyanúgy, mint az életciklus végét jelentő hulladékhasznosítást.
“Környezeti (ecological) + Gazdaságossági (economical)] gondolkodás= eco-design”.

A TikoTex textilszobrászatban kezdettől fontos ez a látásmód. Nagy gondossággal megtervezett alkotómunkánkban a környezettudatos tervezés művészi elismerést érdemlő módon kapott szerepet! Kidobásra szánt ruhaneműk, régi csipkék, építőipari hulladékok (szigetelő anyagok, gipszkarton, fa és fémhulladék…) Az élelmiszer ipar által hátrahagyott konzerves dobozok, üvegek, PE palackok, csomagoló anyagok (karton, fóliatasak) válnak a TikoTex textilszobrászok által újratervezett módon, értékes lakásdíszekké, használati és ajándék tárgyakká. Csökkentve ezzel az ipari hulladék által való környezetszennyezést, aminek mindannyian elszenvedői vagyunk.

Háztartásunkban rengeteg egyszer használatos műanyag fóliával találkozunk, hisz ma már szinte mindent így csomagolnak. Összegyűjtve, gömbbé formázva, kövesítő  anyagba mártott textillel bevonva, kreatívan feldíszítve, új, ökodizájn dísztárgyat kapunk.

 

 

One Response

  1. GLadis szerint:

    Boa tarde muito lindos os trabalhos boa maneira de reciclar…mande uma técnica… gostei muito abraço.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük